Valpreventie
Valongevallen vormen een ernstig en toenemend probleem bij ouderen. Gemiddeld elke vijf minuten komt een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval. De fysieke, sociale en maatschappelijke gevolgen hiervan zijn groot.
Valpreventie verwijst naar maatregelen die worden genomen om het risico op vallen te verminderen, met name bij ouderen. Valpartijen kunnen leiden tot ernstige verwondingen, vooral bij ouderen, dus het is belangrijk om stappen te nemen om deze te voorkomen.
Enkele strategieën voor valpreventie zijn:
- Blijf actief en doe regelmatig aan lichaamsbeweging om de spieren te versterken en de balans te verbeteren.
- Zorg voor een goed verlichte omgeving.
- Gebruik een stevige leuning of handgreep bij het traplopen en zorg dat de trap vrij is van obstakels.
- Draag goede schoenen met een stevige grip en vermijd gladde oppervlakken.
- Vermijd het gebruik van medicijnen die duizeligheid of slaperigheid kunnen veroorzaken, tenzij voorgeschreven door een arts.
- Maak gebruik van hulpmiddelen zoals wandelstokken of rollators om de mobiliteit te verbeteren en het risico op vallen te verminderen.
Het is belangrijk om regelmatig de gezondheidstoestand en medicatie van ouderen te controleren en om hun leefomgeving veilig te houden. Door deze maatregelen te nemen, kunnen valpartijen worden voorkomen en de veiligheid en gezondheid van ouderen worden bevorderd.
Hieronder kunt u meer informatie vinden over valpreventie, en vooral waar u zelf op kunt letten